FP vill bygga personalbostäder i Karolinska

Uppdaterad
Publicerad

För att underlätta för vårdpersonal från andra orter att flytta till Stockholm vill Folkpartiet fördubbla antalet personalbostäder.

Bland annat vill Folkpartiet bygga i lokalerna som kommer att bli tomma när Karolinska sjukhusets verksamhet flyttar in i Nya Karolinska. För det höga trycket på Stockholms bostadsmarknad gör det svårt att rekrytera vårdpersonal.

– Vi ser ett behov av att kunna erbjuda framtida medarbetare en bra möjlighet att komma in på bostadsmarknaden i Stockholm, den är ju glödhet, säger landstingsrådet Anna Starbrink (FP).

Idag har landstinget drygt hundra personalbostäder. Folkpartiets mål är att den siffran ska fördubblas. Varför förslaget kommer först nu, trots snart åtta år vid makten, beror på bristen av konkreta förslag.

– Det är först nu som det här området vid Karolinska sjukhuset inom en snar framtid kommer att tömmas på innehåll och verksamheten flytta in i Nya Karolinska, och det är då vi ska ta diskussionen om vad vi ska använda de lokalerna som blir kvar till, säger Anna Starbrink.

Inga nya statarlängor

Partiet har inte något förslag på i vilka av byggnaderna som det kan bli personalbostäder Men klart är att personalbostäderna absolut inte ska ses som några moderna statarlängor.

– Det tycker jag inte. Jag tycker det är vad en modern arbetsgivare i Stockholm behöver göra när vi har den här bostadsmarknaden. Och det behöver vara i en modern form så vi inte låser in våra medarbetare så att de blir bundna till oss som arbetsgivare för evigt, säger Anna Starbrink.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.