FP vill se nytt förslag på värmeverk i Täby

Uppdaterad
Publicerad

I Täby kommer nu folkpartiet med ett förslag som går emot deras egen allians om planerna på ett fjärrvärmeverk i Hagby, de tycker man ska satsa på Arninge istället.

I Hagby i Täby finns idag en återvinningsanläggning och intill vill kommunen bygga ett stort fjärrvärmeverk som skulle kunna elda med material från återvinningen, och som ABC berättat tidigare så är det planer som har väckt protester. Det hotar för stora natur- och kulturvärden och har för stora risker menar motståndarna. Och nu kommer folkpartiet med ett motförslag, de tycker man istället ska satsa på fjärrvärme i Arninge. Där ligger redan ett litet värmeverk som de menar kan byggas ut.

– Vi tror nämligen att Arninge har tre fördelar jämfört med Hagby. Det ena är placeringen, det andra är skalan och det tredje inte minst är miljöeffekterna. Innan man sätter igång och bygger omfattande storskaligt i Hagby så vill vi att man tydligare tittar på förutsättningarna och kanske klarar man sig en bra bit på väg med Arningeverket, det är vår tes,säger Hans Ahlgren, FP, ledamot i kommunstyrelsen och ordförande i Täby Fastighets AB.

Hagbyverket ska enligt planerna kunna ge värme som räcker till flera norrortskommuner, men det som folkpartiet föreslår i Arninge är mycket mindre.

– I nuläget kan det försörja centrala delar av Täby, sedan kan man titta på förutsättningarna för att bygga ut det här och gör man det i hanterbar skala så skulle det kunna täcka behovet totalt sett för Täby för lång tid framöver och därmed kanske Hagby blir onödigt,säger Hans Ahlgren.

Allianskollegorna moderaterna i Täbys kommunhus är inte imponerade av folkpartiets idé.

– Vi är väldigt förvånade inom alliansen att Folkpartiet väljer att göra ett sådant här utspel och där de kovänder helt i frågan som skulle ge Täby en bättre miljö, säger Erik Andersson (M), kommunalråd.

– Vi tycker att alla bra förslag och komponenter är värdefulla och att visserligen så har vi en allians men att det finns olika partier som lyfter fram olika saker för att bredda underlaget och få en ännu bättre öppen debatt. Det är inte bara partierna som berörs utan det är också invånarna i vår kommun, säger Mats Hasselgren, (FP), kommunalråd.

Moderaterna menar dock att Arninge inte alls skulle räcka till för hela Täbys värmebehov i framtiden, och att Hagbyverket är ett måste.

– Jag tror att Hagby är ett måste för hela Stockholmsregionen, inte bara för Täby. Om vi ska kunna reducera den här oljeeldade värmen som vi har idag så krävs det ett fullskaligt verk som Hagby , och med spetsvärme, alltså extravärme vi kan ta till om det exempelvis blir väldigt kallt, från Arninge, för att få en bättre mljö helt enkelt,säger Erik Andersson.

– Fjärrvärme är bra, det ger stora miljöfördelar, men inte i den skalan som Hagby är, säger Hans Ahlgren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.