Fredagsbön ute i kylan

Uppdaterad
Publicerad

En konflikt har blossat upp mellan styrelsen för Moskén i Husby centrum och många av medlemmarna.

Det jäser av protester bland muslimerna i Husby. Moskén, som är både samlingspunkt och bönelokal, och där barnen också har sin hemspråksundervisning, har stängts av styrelsen.

I dag fick medlemmarna hålla sin fredagsbön ute i kylan.

– Styrelsen har bestämt sig för att låsa moskén utan anledning, men vi hade hoppats att de i alla fall skulle öppna moskén, för det är omänskligt att be här ute i kylan. Men de har inte gjort det, säger Fatiha Rali Eriksson till ABC.

Kräver insyn

Sedan några månader tillbaka har det varit en konflikt mellan styrelsen för Husby Islamiska Kultur Center och många av medlemmarna.

Medlemmarna kräver insyn i föreningens ekonomi och hävdar att det är efter detta som styrelsen bestämt sig för att stänga moskén.

ABC har sökt representanter ur styrelsen utan resultat, men det finns ett uttalande på hemsidan husbymoske.se.

Vad tycker du?

Har du synpunkter på det som händer i Husby? Hur fungarar medlemsinflytandet i din förening?

Hör av dig till ABC:s reporter Anna-Klara Bankel på anna-klara.bankel@svt.se eller 08-784 77 50.

Förtydligande

I inslaget ovan kan man få intrycket att Husby Islamiska Kultur Center tagit emot en större donation från Qatar.

Centrets styrelse ville inte medverka i inslaget, men säger i en skriftlig kommentar att någon donation från Qatar inte betalats ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.