Manfestationen vid synagogan i Stockholm började med en tyst minut och sedan entrade flera talare scenen. Bland annat statsminister Stefan Löfven. Foto: Don Titelman

Fredens ring bildades utanför Stockholms synagoga

Uppdaterad
Publicerad

Sent på fredagseftermiddagen hölls en manifestation utanför Stockholms synagoga där deltagarna bildade en fredsring.

Polisen uppskattade att mellan 500 till 1000 personer deltog i den manifestation som hölls på fredagskvällen utanför synagogan i Stockholm. En av deltagarna var Ingeborg Strassman.

– Det är bra att man vill visa solidaritet, men det är också lite tveksamt för man vet aldrig vilka som kommer. Man kan bli lite rädd, säger Ingeborg Strassman.

Tårögd Löfven

Manfestationen blev dock en lugn tillställning som började med en tyst minut och sedan entrade flera talare scenen. Bland annat statsminister Stefan Löfven, som var till synes rörd av stunden.

– Nu är det upp till oss att stå upp för religionsfriheten och aldrig låta hatet vinna makten över våra liv, sade en tårögd Stefan Löfven från scenen.

Han fortsatte:

– Vi måste se till att alla människor kan känna sig säkra i vårt land.

En annan av talarna var Emir Selimi från föreningen Unga Romer. Han betonade vikten av solidaritet mellan Sveriges minoriteter:

–  I dag kämpar jag för mina bröder och systrar, som är muslimer och judar. I morgon hoppas jag att de kämpar för mig som rom.

”Vill ha fred”

Efter talen gick alla deltagare tillsammans till synagogan där de bildade en fredsring. Det blev tidvis munter stämning när deltagarna försökte räkna ut hur man ska bilda en ring runt hela synagogan.

– Vi vill ha fred mellan judar och muslimer och det här visar att det kan bli så någon gång, sade Isabelle Lundquist Cohen som deltog i manifestationen tillsammans med sin lillasyster.

En av dem som var med var Yvonne Revnovic som förlorade större delen av sina släktingar i nazisternas koncentrationsläger.

– Jag är här för att visa min solidaritet för alla de som fått offra sina liv för att de är judar, säger Yvonne Revnovic till SVT:s reporter på plats.

Manifestationen väckte uppmärksamhet på sociala medier.

– Mitt i all ondska visar Fredens ring på något viktigt: Att vi alla har ett val att inte välja hatets väg, skriver Fredrik Hardt på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.