”Fredsring” runt Stockholms synagoga

Uppdaterad
Publicerad

Oslo i lördags: ett tusental människor samlades för att hålla hand runt synagogan. I dag sker samma sak i Stockholm, och Oslo har varit inspirationen, säger en arrangör.

Initiativet i Oslo kom från en grupp unga muslimer, och var en solidaritetsyttring efter terrordåden mot judar i Danmark och Frankrike. Två arrangörer i Stockholm är Emir Selimi från Unga Romer, som fick Raoul Wallenberg-priset 2014, och Siavosh Derakhti från Malmö som fick samma pris 2013. Han startade ”Unga muslimer mot antisemitism”.

– Vi inspirerades framför allt av muslimerna i Norge som stod upp för den judiska minoriteten. Och judar och muslimer, vi är kusiner. Det handlar inte om vilken minoritet som är mest utsatt eller var man börjar. Det här handlar om att vi alla är en del av vårt land och en del av vår värld, och då måste vi alla stå upp för varandra, säger Siavosh Derakhti.

Stefan Löfven håller tal

Manifestationen hålls klockan 16.30 i eftermiddag på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm. På Facebook hade vid 8-tiden på morgonen nära 900 personer redan anmält sitt intresse för att delta. Bland talarna i eftermiddag finns statsminister Stefan Löfven.

– Det är viktigt för oss att poängtera att vi vill visa den positiva bilden vi har i vårt samhälle. Vi kan inte bara tänka på det negativa, då kommer det att vinna. Vi är för kärleken, förståelse och tillit, säger Emir Selimi.

Hotfulla reaktioner

Siavosh Derakhti säger att han redan fått en hel del reaktioner och att majoriteten är positiva. Men det finns också de som är negativa, eller direkt hotfulla:

– Det har varit allt möjligt, hotelser, mycket trakasserier, men framför allt det här aggressiva beteendet. Att man anser att jag är ett svin, att jag inte förtjänar att leva, att jag är en skam för muslimerna. Men jag är en stolt muslim, säger han.

SVT sänder direkt från manifestationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.