Foto: Maja Suslin/TT

Fri museientré återinförs

Uppdaterad
Publicerad

Den fria entrén på de statliga museerna återinförs.

– Detta är ett av flera viktiga steg som vi vill ta för att minska bildnings- och delaktighetsklyftorna i Sverige. För att öppna dörrarna på vid gavel till konsten. Konsten och kulturen behöver få större spridning, säger Alice Bah Kuhnke.

Vill inspirera hela landet

Reformförslaget har tidigare fått kritik, bland annat eftersom merparten av de statliga museerna ligger i Stockholm.

– Det här museerna är statliga myndiheter. Många ligger i Stockholm men de finns också i Karlskrona, Malmö, Göteborg och Linköping. Stockholm är en besöksort för hela Sverige, Europa och hela världen. Vi styr inte över regionala museer men hoppas att detta ska sprida sig och inspirera museer i resten av landet. Under mandatperioden kommer vi att se över vilka incitament vi kan ha för att även införa detta på regionala museer, säger Alice Bah Kuhnke.

Några av de museer där de fria entréerna kommer att införas är Armémuseum, Etnografiska museet, Hallwylska museet, Historiska museet, Moderna museet i Stockholm och Malmö, Nationalmuseet och Sjöhistoriska museet.

”Kultur har ett egenvärde”

Finansminister Magdalena Andersson betonar vikten av tillgänglighet till kultur trots svåra ekonomiska tider.

– Jag vet att det finns andra värden i livet. Det är en viktig prioritering, det visar vad den här regeringen står för. Bildning och kultur har ett egenvärde. Förra gången detta infördes ökade besöksantalet med 159 procent på de statliga museerna, säger Magdalena Andersson (S).

Kostnad: 80 miljoner

Enligt Magdalena Anderson beräknas de fria entréerna att kosta 80 miljoner kronor per år.

– De här 80 miljoner som i avsatt i budgeten kommer att täcka de fria entréerna, säger Magdalena Andersson.

Alice Bah Kuhnke tror inte att reformen kommer hota de mindre regionala museer som även i fortsättningen kommer att ta ut entréavgift.

– Vi har utvärderat och tagit del av resultaten från förra gången den här reformen genomfördes. Då visade det sig att antalet museibesök ökade även hos de som tog avgifter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.