Fritt fram att skåla på bryggeri

Uppdaterad
Publicerad

Mikrobryggerierna fortsätter att vinna mark och en vägledande dom i kammarrätten öppnar för servering på plats.

– Jag är jätteglad för att det här tillståndet har gått igenom, säger Berith Karlsson, ordförande för landets småbryggerier.

Mikrobryggeriet Stockholm Brewing Co meddelade på torsdagen glatt på sociala medier att de lyckats fått permanent serveringstillstånd för provsmakning. Men vägen dit har varit snårig och först efter att kammarrätten avslagit kommunens överklagan blev tillståndet permanent.

”Den som tillverkar alkoholdrycker från råvaror som produceras på den egna gården”, ska kunna få serveringstillstånd för provsmakning står det i alkohollagen. Och till skillnad från kommunen gjorde domstolen tolkningen att bryggeriets produktion av jäst var en sådan råvara och att bryggeriets lokaler i innerstaden föll inom begreppet egen gård.

Det nya serveringstillståndet gäller för maximalt 15 centliter öl per glas, dock utan begränsning för antal serveringar.

”Näst intill en folkhälsoangelägenhet”

Närke Kulturbryggeri i Örebro var först med att få ett liknande tillstånd och delägaren Berith Karlsson är mycket positiv till utvecklingen.

– Det är näst intill en folkhälsoangelägenhet att fler bryggerier får det. När folk blir mer intresserade av öl så väljer de mer nogsamt och dricker mindre. De stjälper inte bara i sig, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.