Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT

Fyra lag till bandyfesten på Tele 2 Arena

Uppdaterad
Publicerad

Det är nya tider inom bandyn. Fyra lag ska nu göra upp på finaldagen på Tele2 Arena.

På fredagen inleds semifinalspelet.

Sedan bandyförbundet kom på att en bronsmatch var precis det sporten behövde så blir det fyra lag, fyra gäng supportrar och fyra olika klackar inne på finalarenan lördagen den 14 mars.

Sandviken och Hammarbyfansen får samsas om den norra kortsidan medan Västerås- och Villa-Lidköping-supportrarna får ta hand om den södra.

Kritiska spelare

Semifinalvinnarna får nedre etage, förlorarna får övre.

– Det är en hel del logistik nu, erkänner ligachefen Per Selin.

– Nu är det ju fyra klubbar inblandade och alla vill ju se till att det finns biljetter till final om deras lag går dit. Det finns ett underliggande intresse för bronsmatchen också, även om det inte är något man kommunicerar inom klubbarna. De siktar ju på final, men det är klart att supportrarna vill komma och se en bronsmatch också, säger Selin.

Från spelarhåll har det inte enbart varit hyllningskörer åt beslutet att ”tvingas” spela en bronsmatch – ”förlorar man en semifinal i SM-slutspelet vill man ju inte se bandy alls på ett halvår” sade till exempel Sandvikens Erik Säfström till – men vid sidan om isen är alla glada och nöjda.

Och att komma till Tele2 som vinnare är ju betydligt roligare än att komma dit som förlorare.

– Målet är att det ska vara utsålt, och det blir ju förstås lättare om det är de grönvita lagen som går till finalen, säger Selin.

Ingen dambronsmatch

Hur mycket folk brukar gå på bandyfinalen oavsett vilka lag som spelar?

– Historiskt sett så kan man säga att det är mellan 12.000 och 15.000 personer som kommer oavsett, resten av biljetterna brukar säljas när det är klart vilka lagen blir.

Även damerna är framme vid semifinalspel, de slipper dock bronsmatch. Finalen spelas fredagen den 13 mars klockan 20.00 på Tele2.

Projektledaren Fanny Nikula hoppas på publikrekord (3.900 åskådare), men har lite mer modesta förväntningar.

– Det vore jättekul om det kom 3.000-3.500 personer som får uppleva dambandy. Vi har bearbetat alla flickföreningar i landet och skolor i Stockholmsområdet och hoppas att det kommer många som vill upptäcka en för dem ny sport, säger hon.

Så spelas semifinalerna

Herrar (i bäst av fem matcher): Sandviken-Hammarby, Västerås-Villa-Lidköping. Första match: 27 februari.

Damer (i bäst av tre): AIK-Haparandatornio, Skirö-Kareby. Första match: 4 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.