Våldsbrotten minskar i Stockholm enligt en studie från Linnéuniversitetet.

Gatuvåldet har minskat i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Våldet på Stockholms gator ökar inte. Enligt en studie från Linnéuniversitetet har antalet offer minskat med 30 procent på fem år.

Antalet offer för gatuvåld i Stockholm city som hamnat på sjukhus har minskat med 30 procent på fem år. Det visar en ny undersökning från Linnéuniversitetet som DN tagit del av.

Gatuvåldet har miskat trots att antalet ungdomar mellan 15 och 24 år har ökat – en grupp som är överrepresenterad när det gäller våldsbrott. De senaste fem åren har antalet ungdomar i den åldern ökat med en fjärdedel.

Färre offer på Södersjukhuset

På Södersjukhuset akutmottagning har antalet personer som utsatts för gatuvåld minskade med nära en tredjedel mellan 2007 och 2012. Det visar en undersökning från Linnéuniversitetet.

En förklaring till den positiva trenden är att svenskarna blivit bättre på att handskas med alkohol. Trots öppnade gränser och liberalare regler som ökat tillgängligheten till billig alkohol så har de grövsta våldet minskat.

– Här borde vi ha fått en våldsam ökning av misshandel och mord. Det blev tvärt om. Det grövsta våldet gick ned, säger brottsforskaren Sven Granath, i en kommentar till DN.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.