Nu ska p-pillren utredas

Uppdaterad
Publicerad

Karolinska institutet och Handelshögskolan startar en gemensam studie.

– När det kommer till hård fakta som en ökning av risk för blodpropp så vet man att det är så. Men vad gäller mjuka värden som livskvalitet så vet vi väldigt lite eller ingenting alls, säger professor Angelica Lindén-Hirschberg.

Kvinnokliniken på Karolinska i Solna där hon arbetar drar nu igång en studie som ska undersöka hur livskvaliteten för kvinnor som äter p-piller påverkas. Och det är första gången en sådan studie görs.

”Inte i industrins intresse”

– Det har inte legat i läkemedelsindustrin intresse att ta reda på om det är så att man mår dåligt av deras produkter, även om det inte alls behöver vara så. Men det är viktigt för oss att ta reda på om det faktiskt finns bevis för de råd vi ger, säger hon.

Studien är ett samarbete med Handelshögskolan i Stockholm och ekonomiskt beteende ska också undersökas.

Lätt tillskriva p-pillret förändringar

– Generellt sett är kvinnor mindre risktagande och mer generösa än män. Om p-piller kan påverka humör är steget inte så långt till att de kan påverka riskmedvetenhet, säger Magnus Johanesson professor på Handelshögskolan.

– Det händer mycket i unga kvinnors liv när de börjar med preventivmedel. De skaffar pojkvän, gör slut, får barn, nytt jobb som kan påverka humöret. Det är lätt att tillskriva p-pillret förändringarna då, säger barnmorskan Lotta Blomberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.