Gifter i marken saneras inte

Uppdaterad
Publicerad

Vid provtagningar har cancerframkallande och hormonstörande ämnen hittats men marken kommer inte att saneras.

”Föroreningen kan utgöra en risk för människors hälsa då det förekommer halter över riktvärden i ytliga jordlager”. Så står det i den rapport som provföretaget Geosigma skrivit efter att de i höstas testade jorden och grundvattnet på ett tiotal platser på nordöstra Reimersholme, skriver mitti.se.

Under många år har man misstänkt att marken på delar av Reimersholme varit förorenad, bland annat på platsen där Stockholms yllefabrik tidigare låg, och där flera farliga ämnen användes. Förra året fick miljöförvaltningen loss pengar för att kunna göra en markundersökning, och resultatet visar att det finns farliga ämnen i marken i högre halter än vad som får finnas i bostadsområden, skriver mitti.se.

Trots detta kommer marken inte att saneras. Det beslutade miljö- och hälsoskyddsnämnden förra veckan. Man kan även få statliga medel för att sanera, men kön är lång. De pengarna räcker till att sanera ungefär 25 områden per år, och det finns enligt tidningen ett tusental områden i landet som anses värre förorenade än Reimersholme, då Reimersholme klassas som riskklass 2.

Pengarna räcker inte

Samtidigt varnar Naturvårdsverket för att pengarna till sanering av förgiftade områden i landet inte räcker. Projekt under 2015 kommer att behöva stoppas under ett års tid och etappmålet om att en fjärdedel av de mest förorenade platserna ska vara åtgärdade år 2025 kommer inte att nås.

”Detta innebär ökade risker och kostnader för skador på människors hälsa och miljön”, skriver Naturvårdsverket i en lägesbeskrivning till Miljödepartementet.

Det finns drygt tusen områden i landet som har den högsta riskklassen, platser där bland annat gamla fabriker, bruk och kemtvättar tidigare legat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.