Förskola hade glykol i vattnet

Uppdaterad
Publicerad

Fastighetsbolaget Förvaltaren har upptäckt små mängder av glykol i både kall- och varmvattnet på Järnvägsgatan 21-23.

Det var i samband med en vattenprovning under tisdagen som Förvaltaren upptäckte små mängder av glykol i såväl kall- som varmvattnet.

Proverna togs eftersom en värmeväxlare i fastigheten ska bytas.

När glykolen upptäcktes beslutade miljöenheten i Sundbyberg att Förvaltaren skulle stänga av vattnet i fastigheten.

– Vi är tacksamma för att glykolet upptäcktes och att stadens miljöenhet agerade snabbt. I nuläget vet vi tyvärr inte var glykolet kommer ifrån, säger Anders Sundqvist, kommunikationschef på Förvaltaren, i ett pressmeddelande.

Förskola drabbad

Fastigheten på Järnvägsgatan 21-23 i centrala Sundbyberg har ett hundratal hyresgäster och en förskola, Ekbacken, med ett sjuttiotal barn. Förvaltaren arbetar nu med snabba lösningar för att kunna säkra friskt vatten för sina hyresgäster.

– Redan igår kväll fanns det åter kallvatten i alla lägenheter och i förskolan Ekbacken. Under onsdagen räknar vi med att varmvattnet ska vara tillbaka. Tyvärr kommer det att ta tre till fyra dagar innan de nya vattenproverna som tagits kan visa att kallvattnet även är användbart som dricksvatten, säger Anders Sundqvist.

Uppmanas att inte dricka vattnet

Fram till dess uppmanas hyresgästerna att inte dricka vattnet i huset. Rent kallvatten kan i stället hämtas vid ett tappvattenställe på gården. Förskolan i fastigheten kommer dessutom att få en egen tankbil med dricksvatten.

Enligt Förvaltaren är de uppmätta halterna av glykol låga, mellan 500-1.000 milligram per liter, vilket gör att vattnet inte utgör någon hälsofara för vare sig barn eller vuxna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.