Glykol i vattnet kom troligen från provtagningsflaskorna

Uppdaterad
Publicerad

Inget glykol i vattnet på Järnvägsgatan 21-23 i Sundbyberg. Flaskorna som proverna togs i var troligen boven i dramat.

Det var i samband med en vattenprovning i november som fastighetsbolaget Förvaltaren upptäckte små mängder av glykol i såväl kall- som varmvattnet i fastigheten, vilken har ett hundratal hyresgäster och en förskola med ett sjuttiotal barn.

Vattnet stängdes av och även om de uppmätta halterna av glykol var låga och inte utgjorde någon hälsofara för vare sig barn eller vuxna så blev många oroliga.

När ABC berättade om fallet i november visste ingen varifrån glykolet kom, och nu visar det sig att det troligtvis aldrig fanns något glykol i dricksvattnet. Enligt mitti.se är det istället troligt att glykolet kom från de flaskor man tog vattenproverna i.

Bytt till glasflaskor

Vd:n för det analys­företag som fick utslag på glykol bekräftar att ämnet troligtvis kommer från de plastflaskor de har använt.

– Vi utreder det här med leverantören av flaskorna. Vi tror som sagt att det var plastflaskan, men vill bli 100 procent säkra, säger vd:n till mitti.se.

Nu använder företaget glasflaskor i väntan på att utredningen blir klar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.