Foto: SVT

Grannkommuner utmanar Stockholms nolltolerans

Uppdaterad
Publicerad

I dag invigdes en 90 meter lång laglig graffittivägg i Alby i Botkyrka kommun. Det här kan uppfattas som ett slag i ansiktet gentemot Stockholms kommun bara några kilometer bort, som sedan länge har nolltolerans mot graffiti.

Sigtuna var först. Nu har Botkyrka som andra kommun i länet också fått en laglig graffitiväg. Initiativet kommer från Riksteaterföreningen Graffitifrämjandet och kommunala Subtopia – ett kreativt kluster för samtida cirkus, musik, film, dans och gatukonst.

-För målarna i regionen är det viktigt att ha en plats att utöva sin konst på. Det får inte bara bli en fråga om renhållning och jag hoppas att den här platsen kan bidra till en sådan diskussion, säger Karin Lekberg som är chef på Subtopia.

Det tog sex år innan förslaget om en laglig vägg i Alby blev verklighet. Näst på tur är kanske Upplands Väsby. Ett medborgarförslag ligger nu på bordet där och ska behandlas i september.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.