Gravid förlorade jobb på Ica – ersätts

Uppdaterad
Publicerad

En Ica-butik i Stockholmsområdet betalar 100 000 kronor till en kvinna som hävdat att hennes provanställning avbröts för att hon var gravid. Butiken håller inte med, men har gått med på förlikning för att undvika en rätts-process i Arbetsdomstolen.

Den då 23-åriga kvinnan började arbeta i butiken förra året. Men efter några månader blev hon tvungen att sjukskriva sig flera dagar på grund av illamående och orkade inte med tyngre uppgifter, något som fick butiksledningen att avsluta provanställningen.

Innan beskedet nådde kvinnan hade hon dock hunnit informera sin chef om att hon var gravid. Men beslutet hade redan fattats innan kvinnan visste att hon var gravid. ICA-handlaren menar därför att det aldrig skett någon diskriminering. ABC har försökt nå butikschefen utan resultat men Maria Henningson som är jurist på Svensk handel har varit ombud i processen.

– Det är primärt två skäl. Det ena är att det frigör en massa tid och resurser som man kan ägna åt sin verksamhet istället för att driva en domstolsprocess. Det andra är att det är påfrestande för de inblandade individerna, säger hon.

Eftersom kvinnan fick besked om uppsägningen efter att hon meddelat butiken om sin graviditet anmäler hon ICA-butiken till diskrimineringsombudsmannen som senare stämde butiken. Enligt DO var kvinnans frånvaro och lägre prestationer en typisk följd av graviditeten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.