Grischock i Huddinge

Uppdaterad
Publicerad

Men Södertälje har som en av få kommuner i landet lyckats stoppa vildgrisarnas framfart.

Vildsvin har vi funnits länge i Huddinge – ute i skogen.

Men i år har dom blivit många fler och flyttat in bland villorna, bland annat i Länna. Stora flockar drar runt om nätterna, bökar, plöjer upp gräsmattor och välter soptunnor....

-Vi har jätteproblem i Huddinge just nu. Jag kan få upp till sju samtal per dag om vildsvin som härjar runt. Folk är förtvivlade och rädda också, säger Magnus Vikström, viltvårdare i Huddinge.

Ökad jakt

Den svenska vildsvinsstammen har exploderat i år och forskare, jägare, naturvårdsverkets experter och LRF tvistar om hur den snabba expansionen ska hejdas.

Ökad jakt är uppmaningen från både myndigheter och intresseorganisationer. Men att skjuta inne i villaområden är omöjligt.

-Vi har nu köpt in särskilda fällor, säger Magnus Vikström och tillägger:

-Och så samarbetar vi med Södertälje.

Södertälje förebild

För Södertälje har lyckats med det som nästan ingen annan kommun i landet klarat – att radikalt minska antalet vildsvin.

-Vi hade väldiga problem tidigare, vi hade en explosion för fem år sen. Nu har vi kommit ganska långt, säger Tomas Runnqvist, viltvårdare i Södertälje.

Hemligheten bakom framgångarna är träget nattarbete.

-Vi har lagt jakttrycket extremt högt och vi har jobbat massor med nätter. På så sätt har vi lärt vildsvinen att här får de inte vara, säger Tomas Runnqvist och fortsätter:

-Får dom vara kvar inne bland bebyggelse för länge så blir dom som rådjur, orädda för människor. Då har man jätteproblem.

Tama

Och jätteproblem har det varit i Södertälje, med vildsvin som var helt utan fruktan för människor och höll till på en parkeringsplats i Ronna.

-Det var sophanteringen som brast och då lärde sig vildsvinen att här kommer människor med mat.

Idag är vildsvinen borta från bebyggda områden i Södertälje.

-Vi har lärt dem att de inte ska vara bland folk,  utan att de ska hålla sig i skogen, slutar Tomas Runnqvist.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.