Foto: TT Nyhetsbyrån

Grönt ljus för skyddsjakt på skarv

Uppdaterad
Publicerad

För att förhindra allvarlig skada på fisket har Naturvårdsverket gett tillstånd till viss skyddsjakt på skarv i Stockholms skärgård.

Skyddsjakten gäller i anslutning till utsättningsplatser för gös och öring samt vid fasta och rörliga fiskeredskap och fiskodling. Däremot blir det ingen jakt genom äggprickning eller i fredningsområden för fisk, som det tidigare beslutats om.

Länsstyrelsen i Stockholms län beslutade i våras att bevilja en ansökan som Stockholms läns fiskarförbund och Mellersta skärgårdens jakt- och viltvårdsförening framfört. Ett beslut som överklagades av Sveriges ornitologiska förening och Stockholms ornitologiska förening.

Anledningen till att Naturvårdsverket beviljade skyddsjakten är för att förhindra allvarlig skada på fisket. Man bedömer att det finns en koppling mellan skarvens sökande efter föda och den orsakade eller riskerade skadan på fisken när det gäller utsättningsplatser för fisk.

Minska skador

– Här kan skyddsjakt bidra till att minska skadorna av skarv för främst yrkesfisket, men även för fritidsfiskare. Det är tydligt vilka skarvar som orsakar skada för dem och man kan få snabb effekt, säger Ingela Hiltula, chef på Naturvårdsverket i et pressmeddelande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.