Gynmottagningar tvingas stänga

Uppdaterad
Publicerad

Många gynekologmottagningar söder om Stockholm har drabbats hårt sen vårdvalet även började gälla gynekologi i början av året. I Hallunda tvingas en mottagning nu stänga igen.

Gynekologmottagningen Ultragyn har funnits i Hallunda sedan 2006. Flera av patienterna som kommer hit är asylsökande eller utlandsfödda. Många behöver ofta specialisthjälp.

– En stor andel behöver tolk till exempel. Det krävs att man har längre tider för att de patienterna ska få rätt hjälp, säger Helene Haesert De La Motte som är gynekolog på mottagningen.

Men nu har de inte råd att vara kvar, i slutet av oktober togs beslutet att stänga mottagningen, eftersom ersättningen från landstinget inte räcker.

– Vi ska ha ett öppet sinnelag för att ändra ersättningarna, så att alla får den vård de behöver, säger landstingsrådet Birgitta Rydberg (FP).

Samma ersättning oavsett behov

Vårdval gynekologi infördes i januari i år. Genom detta får alla mottagningar samma ersättning från landstinget, utan hänsyn till vilken typ av vård som utförs eller vilka behov som patienterna som kommer dit har.

En av anledningarna till att införa vårdvalet var att fler privata mottagningar skulle öppna. Sedan januari har det förvisso öppnat tolv nya mottagningar i innerstan och norr om stan, medan det inte en enda alls i södra Stockholm. Hos oppositionen höjs nu upprörda röster.

– Man måste se till att ersättningarna täcker de faktiska behovet hos patienterna, oavsett vad behover är, säger Helene Hellmark Knutsson (S), oppositionslandstingsråd.

– Vi tycker att man ska kunna välja bland flera mottagningar. Inte bara där socialdemokraterna tycker att de ska ligga, säger Birgitta Rydberg (FP), landstingsråd.

”Känns jättesorgligt”

Efter flera fruktlösa möten med politiker från landstinget läggs verksamheten ner för gott om ett par veckor

– Det känns jättesorgligt, framför allt för våra patienters skull, säger Helene Haesert De La Motte, gynekolog.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.