Habegär och bekräftelse på Dansens Hus

Uppdaterad
Publicerad

På lördag är det premiär för dansföreställningen ”Stop.Play.Rewind- The monopoly Game” på Dansens Hus, och den handlar om vänskap, bekräftelse och vad vi är beredda att göra för att nå toppen.

Det handlar om människors habegär. Scenen är ett laboratorium och publiken är där för att se ett experiment utfört av nio dansare som var och en representerar olika delar av mänskligheten. Repetitionerna pågår nu för fullt inför helgens premiär av föreställningen Stop. Play. Rewind – The Monopoly Game.

– Dom här människorna, dansarna, går omkring här och letar efter en mening med den här tillvaron och kan inte riktigt hitta den. Men de är ganska trivsamt förnöjda med det. Tills en dag när man stoppar in en liten vit kub bland de här människorna, säger Fredrik Benke Rydman, som är koreograf.

Ett spel som spårar ur

Föreställningen handlar om vår ständiga strävan att få det bättre även om det sker på andras bekostnad. Experimentet börjar som ett lekfullt spel  som spårar ur och deltagare börjar slås ut en efter en.

– Det är människorna själva som hittar på det här spelet  och det är ju precis som vi gör i vårat liv där ute, vi definierar själva våra spelregler och de får vi själva stå till svar för. Det får dansarna också göra till slut, säger Fredrik Benke Rydman.

Publiken spelar viktig roll

Publiken har en viktig roll när dom ger sig in i spelet och  får rösta på de olika deltagarna i monopol-spelet. 

– Ja, publiken får vara med och de får rösta på sin favorit. Och då kan man undra, ska man ta den som dansar bäst eller den man gillar bäst och då får de eller den med bäst moralisk kompass?

Den prisbelönte Fredrik Benke Rydman, som är känd från bland annat Bounce, står för koreografin och har blandat modern dans och streetdance. Musiken är specialskriven av kända namn som Andreas Kleerup, Mando Diao och Petra marklund.

– Dom har varit med under repetitionerna allihopa, sett hur vi jobbar och det växer fram steg för steg. Det är väldigt sällan man har möjlighet att göra det så det har varit en otroligt inspirerande resa, säger Fredrik Benke Rydman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.