Halverad restaurangmoms blir kvar

Uppdaterad
Publicerad

Trots den hårda kritiken under valrörelsen mot Alliansregeringens halvering av krogmomsen blir den kvar.

Miljöpartiet, som varit för sänkningen, har i förhandlingarna fått Socialdemokraterna att backa, uppger Expressen. Uppgifterna bekräftas för TT av källor inom S.

Det innebär att drygt fem miljarder kronor försvinner av Socialdemokraternas finansiering, som nu måste tas någon annanstans. Under hela valrörelsen hävdade såväl S-ledaren Stefan Löfven som den sannolikt blivande finansministern Magdalena Andersson att det var ineffektivt använda pengar, som till exempel hade kunnat räcka till 10.000 lärarjobb.

I valet 2010 gick de rödgröna partierna fram med ett gemensamt förslag att halvera restaurangmomsen. Men direkt efter valet var det bara MP som behöll förslaget. Uppgörelsen nu mellan S och MP ska förhandlas med Vänsterpartiet som fortfarande vill återställa restaurangmomsen.

Läs mer på SVT Nyheter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.