Polis sprutar pepparsprej

Hammarby kritiserar polisen för övervåld

Uppdaterad
Publicerad

Efter gårdagens inslag i ABC där Hammarbysupportar filmats med polisens nya kameror så riktar i dag Hammarby fotboll massiv kritik mot polisens insats inne på Söderstadion i våras. Närmare 100 personer fick söka vård och flera poliser utreds av åklagare misstänkta för misshandel av publik.

I dag väljer Hammarby fotboll att släppa bilder på vad som hände på läktaren inne på Söderstadion.

-Det är massor med oskyldiga människor som blir drabbade. Polisen står och sprejar med pepparsprej på innerplan som är fem meter ifrån publiken, säger Hammarbys evenemangsansvarige Göran Rickmer.

Slagsmål utlöste polisinsats

Det är efter att två personer börjat slåss på läktaren som polisen kommer. Situationen trappas upp och bilderna visar hur polisen använder både batongslag och pepparsprej mot publiken.

– Syftet att gå in där var att få stopp på det här bråket, och när det bråket var slut skulle polisen gått därifrån. Det fanns inga skäl att vara kvar på läktaren. Men i och med att man stannar kvar och använder pepparsprej så sätter man också igång en våldsspiral, säger Hammarbys evenemangsansvarige Göran Rickmer.

ABC: Finns det någonting du kan säga om hur supporterpolisen agerat inne på Söderstadion?

Nej, det vore direkt felaktigt av mig att gå in och  kommentera en pågående förundersökning, säger Christian Agdur, operativ chef för Stockholmspolisen.

Många JO-anmälningar

Ett hundratal personer har JO-anmält polisen i samband med matchen, och även Hammarby fotboll JO-anmälde polisen för att att ha använt pepparsprej i för stor omfattning. I Rikspolisstyrelsens föreskrifter står ”att pepparsprej mot en person som endast gör ett passivt motstånd utan att använda kroppskraft inte är försvarligt”.

– Det är ständigt svåra avvägningar som måste göras och vi har de här scenarierna ganska återkommande från de stora klubbarna, säger Christian Agdur, operativ chef för Stockholmspolisen.

– Bland de här människorna eskalerar det här och det finns individer som väljer att ta chansen att ge sig på polisen och de personerna måste stå för sina handlingar. Samtidigt måste vi som arrangör och polis ha en självrannsakan och ta en diskussion om hur vi jobbar, säger Hammarbys evenemangsansvarige Göran Rickmer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.