Nationell samordnare ska lösa tiggarfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har fått en nationell samordnare som ska försöka lösa frågan om EU-migranter som tigger. Den första kommunen som besöktes var Solna.

– Jag känner medkänsla. En EU-medborgare som reser hit och sitter i kylan på våra gator och tigger. Att det är ett bättre alternativ en försörjning i hemländer. Såklart jag önskar att det inte var så, säger Martin Valfridsson som är nationell samordnare för utsatta EU-medborgare.

Han är en 44-årig jurist som tidigare varit statssekreterare åt Beatrice Ask. Nu har han fått den besvärliga uppgiften från regeringen att tillmötesgå landets kommuner som länge har krävt en lösning för tiggande EU-migranter. 

EU-migranter i Stockholm

– Jag ska göra en kartläggning av hur arbetet för att hjälpa gruppen ser ut, och sprida goda exempel på hur samarbetet fungerar väl i kommuner, säger Martin Valfridsson.

Ska jobba gränsöverskridande

Han ska besöka ideella organisationer i Rumänien som vill hjälpa de tiggande EU-migranterna, och åka runt i Sverige för att se hur kommuner jobbar. Första besöket i det nya jobbet var att träffa politiker i Solna idag.

– Förväntningarna på den nationella samordnaren är att vi ska få till en dialog om hur vi ska jobba med det här. Det utanförskap vi möter gör ju ont i hjärtat, och något måste ske i den här frågan, säger moderaten Arion Chryssafis, som är kommunalråd och ordförande i socialnämnden i Solna.

ABC försöker ställa frågor till tiggande EU-migranter i Solna, men språkförbistring och rädsla för kameran gör att ingen vill säga något.

Regional samverkan A och O

– Det är viktigt att det finns en regional samordning. Det finns en viss samordning i Stockholmsregionen, men det är oerhört viktigt att kommunerna samarbetar så att man inte skjuter de här frågorna mellan sig, säger Arion Chryssafis.

När du tog det här uppdraget, kände du att det var ett omöjligt uppdrag eller tror du att du kan göra skillnad?

– Det är ett svårt uppdrag, det är helt klart. Men kan jag medverka till att de begränsade resurserna i Sverige används på bästa sätt så ser jag det som något betydelsefullt. Att jag långsiktigt kan stärka den materiella standarden och utbildningsnivån för de som sitter här på våra gator, säger Martin Valfridsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-migranter i Stockholm

Mer i ämnet