Här är resultatet för årets örnräkning

Uppdaterad
Publicerad

Naturskyddsföreningens årliga örnräkning gjordes under lördagen, och resultatet ser stabilt ut, trots dåliga förhållanden.

Varje år genomför Naturskyddsföreningen tillsammans med ornitologiska klubbar en örnräkning. I år omfattade den 28 kommuner i fem län runt Mälaren och Hjälmaren.

I Uppsala- och Stockholmsområdet räknade man till sammanlagt 30 havsörnar, men räkningen täcker inte hela länen utan framför allt områdena runt Mälaren, enligt projektledare Sten Ullerstad.

– Vi hade hoppats att det skulle vara fler, men med tanke på issituationen i år är det positivt att siffran ändå var så pass hög.

Svaga isar

Det låga antalet örnar beror på de svaga isarna. Yrkesfiskarna i Mälaren lägger ut fisk som blir över till örnarna på isen, men i år har de inte kunnat komma ut på isen och bedriva sitt fiske eftersom isen inte burit. För yrkesfiskarna är det en fördel med en stark örnstam eftersom örnarna håller efter skarvarna som förstör nät på sommaren.

Den överblivna utlagda fisken på isen är betydelsefull, studier av ringmärkta örnar visar att många av dem som äter av fisken till och med kommer från andra nordiska länder för att klara av vintern.

Trots det, var det mer örnar i år än förra året.

– I år var det fler örnar än i fjol. Under perioden som vi har räknat örnar så är det här ett medeltal, säger Sten Ullerstad.

Örnarna är en miljöindikator

Det ursprungliga syftet med örnräkningen var att använda örnarna som miljöindikator.

– Havsörnarna står precis som människan i toppen av näringskedjan. Så mår örnarna bra mår vi också bra, så att säga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.