Den nya putsen i solsken. Till vänster och ovanför syns den gamla. Foto: Erik Kampmann, SFV (Statens fastighetsverk)

Här är slottets nya färg

Uppdaterad
Publicerad

Restaureringen av Stockholms slott är i full gång, och i dag visades den nya färgen upp. Men det kommer att dröja tills den nya fasaden kan beskådas i all sin prakt – 25 år närmare bestämt.

Restaureringen startades 2011, och kommer inte att vara helt klar förrän år 2036. Hela fasaden ska få ett ansiktslyft. Putsen byts ut och stenen byts ut eller restaureras.

I dag presenterades den tredje etappen, som bland annat omfattar ett prov på hur den nya putsen kommer att se ut. Och det blir inte en återgång till den gula puts som har mörknat till den bruna nyans den har i dag, utan en färg som Statens fastighetsverk (SFV) kallar ”varmrosa”.

– Jag har experimenterat mycket med olika färger för att se vad som funkar bäst. En gul färg på fasaden skulle inte skapa en snygg kontrast till den stenen på slottets fasad, säger slottsarkitekt Andreas Heymowski till ABC.

Sjöstedt: ”Historiskt misstag”

Alla är dock inte nöjda med det valet. Tidigare kultur- och fastighetsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) säger att beslutet saknar folklig förankring.

– Fastighetsverkets beslut att måla Stockholms slott i vad de kallar varmrosa, vi andra säger beige-brunt, kan bli ett historiskt misstag. Med tanke på hyresgästen riskerar det att framstå som odemokratiskt, säger Madeleine Sjöstedt i ett pressmeddelande. 

– Stockholmarnas preferenser och de kulturhistoriska hänsynstagandena har under lång tid visat att en gul kulör, allt enligt arkitektens ursprungsplaner, har stöd. Fastighetsverket bör ompröva detta ögonaböj, innan det är försent, fortsätter hon.

”Bästa bakgrunden till stenen”

Slottsarkitekten hävdar dock att beslutet är väl underbyggt, och har baserats på estetiska, historiska och tekniska grunder.

– I den grupp jag lett, med teknisk, gestaltningsmässig och konstnärlig expertis arbetade vi först med ett bredare spektrum av kulörer. Efter hand kom vi fram till att den ljusa, varmrosa puts som vi nu vet att slottet fick vid förra sekelskiftet – och även vid förnyelsen av putsen i mitten av 1900-talet – är den kulör som också i dag utgör den bästa bakgrunden till stenen, säger Andreas Heymowski i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.