De praktiserar som ingenjörer – direkt efter gymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

Sverige beräknas ha en stor brist på ingenjörer i framtiden. Därför har man startat igång projektet Tekniksprånget.

Emma Melin och Erik Wästfelth praktiserar som ingenjörer på företaget Sandvik, trots att de bara har en gymnasieutbildning. De är nämligen en del av initiativet Tekniksprånget som erbjuder ungdomar betald ingenjörspraktik.

– De har inga krav på sig att bli ingenjörer. Det är mer för att att se hur en ingenjör jobbar. Vad dom väljer sedan väljer att läsa är deras val. Men det här kanske är en knuff på vägen, för industrin behöver mer ingenjörer. Det är mycket pensionsavgångar nu, säger praktikhandledaren Erik Glans.

– Det är mycket planeringsmöten. Sedan är det annat praktiskt där man mäter slitningar och så, säger praktikanten Erik Västfelth.

– Jag har kollat mycket i mikroskop för att mäta borrar och andra  verktyg vi jobbar med.

Stort underskott på ingenjörer i framtiden.

Enligt Statistiska centralbyrån kommer Sverige ha ett underskott på 50.000 ingenjörer till år 2030, och redan idag råder det brist. Tekniksprånget drivs på uppdrag av regeringen för att öka ungdomars intresse att söka en ingenjörsutbildning. Och visst ger det resultat, i alla fall för Emma Melin.

– Det är ett yrke som jag inte visste så mycket om tidigare .Jag visste att det var ett brett arbetsområde och att man kan göra olika saker som ingenjör. Nu har jag redan börjat kolla på ingenjörsutbildningar som jag ska söka.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.