Foto: SVT

Havstulpanerna har kommit

Publicerad

Nu är det dags för alla båtägare i Stockholmstrakten att tvätta sina båtar eftersom havstulpanerna börjat växa till sig. Det har Skärgårdsstiftelsens observatörer rapporterat in.

Havstulpaner är små kräftdjur som biter sig fast på båtskrov och utvecklar ett hårt skal av kalk. Havstulpanerna gör så att båtarna går långsammare och drar mer bensin.

Ett effektivt sätt att undvika havstulpanerna är att måla båtarna med stark, och giftig bottenfärg. Men på östkusten är det inte tillåtet av miljöskäl. Istället gäller det att tvätta båten innan havstulpanerna hunnit växa sig allt för stora.

Skärgårdsstiftelsen mäter

För att avgöra när det sker har Skärgårdsstiftelsen observatörer som mäter havstulpanernas tillväxt och rapporterar in när det är läge att tvätta. Och nu är det alltså dags

– Man har fjorton dagar på sig från och med nu. Man får inte vänta för länge, då sitter de fast så hårt. Men det är lätt nu i det här skedet, säger Arne Selander som är tillsynsman på Skärgårdsstiftelsen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.