Hbt-certifiering kan bli vanligare i framtiden

Uppdaterad
Publicerad

I morgon invigs Sundbybergs nya simhall, den första i Sverige som har en hbt-certifiering. I en enkätundersökning är majoriteten av kommunerna i länet positiva till certifieringen.

I en enkätundersökning gjord av Stockholms Fria Tidning har 23 kommuner i Stockholms län svarat på frågor om deras inställning till att hbt-certifiera kommunal verksamhet. 17 kommuner svarar att det finns en diskussion eller ett beslut om att hbt-certifiera annan verksamhet. 16 är positiva till Sundbybergs beslut och 11 kommuner kan tänka sig att gå samma väg i framtiden.

Planerar flexrum i Åkeshovs simhall

I Stockholm ska flera simhallar renoveras de närmsta åren och kommunen tittar på möjligheterna att då hbt-certifiera dem. Åkeshovs simhall är en av de som bland annat kommer få ett så kallat flexrum. Ett tredje separat omklädningsrum med dusch.

Även Täby har flera verksamheter som är hbt-certifierade och är inte främmande för en hbt-certifiering av den simhall som nu planeras i kommunen. 

– Eftersom vi vill att alla medborgare ska känna sig välkomna och bemötas likvärdigt, så bör frågan om hbt-certifierade simhallar inte vara särskilt kontroversiell, säger Robert Stopp (FP), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden till Stockholms Fria Tidning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.