MP-krav om flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) svarar i ABC.

Det är inte första gången som frågan är uppe på agendan, men nu är det Miljöpartiet som på DN Debatt, går ut och kräver mer ansvar från staten för flyktingar som inte får jobb.

– Först och främst är jag för ett generöst flyktingmottagande. Men det måste vara så att det är ett ansvar som hela Sverige tar och då måste staten ta de kostnader som detta genererar, säger kommunalråd Ewa Lofvar Konradsson (MP).

Det var 2010 som regeringen lade ansvaret på Arbetsförmedlingen att betala ersättning till flyktingar och hjälpa dem till att hitta jobb i Sverige. Men det gäller bara de två första åren och sedan är det kommunens ansvar att ställa upp med försörjningsstöd för den som inte fått nåt jobb.

Arbetsförmedlingens ansvar förlängs

– På grund av det höga försörjningsstöd som vi betalar ut, så tar det så stor andel av den kommunala ekonomin så det finns inte tillräckligt med pengar att lägga på förskola och skola.

Från och med i år förlängs Arbetsförmedlingens ansvar med ett och ett halvt år, då flyktingar kommer att omfattas av jobb och utvecklingsgarantin. Och det är det som integrationsminister Erik Ullenhag (FP) i dag vill  peka på.

– Då är ju vår förhoppning att vi ska hamna i ett läge då ett rätt stort antal av de som kommer, är i arbete efter tre eller fyra år. Det har tagit alldeles för lång tid att komma i arbete tidigare och det är det som vi grunden vill förändra.

Otillräckliga insatser

– Det är en speciell situation i Södertälje eftersom man tidigare tagit emot många flyktingar från Irak, och nu finns det anledning att tro att man har många att vänta från Syrien. Det gör att jag också har speciell anledning att titta på situationen i Södertälje.

Men  Ewa Lofwar Konradsson tycker att insatserna är otillräckliga.

– Vi har extremt höga kostnader för försörjningsstöd på grund av att arbetsförmedlingen inte lyckas med att få ut flyktingar i arbete. Så det blir södertäljeborna som betalar för något som i grunden är ett statligt ansvar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.