Hiphop-kollo lär unga tjejer ta plats

Uppdaterad
Publicerad

Kulturkollektivet Femtastic vill lyfta yngre kvinnor. För andra året i rad har de nu ett hiphop-kollo i Tumba där unga tjejer får göra sina egna låtar i en trygg miljö.

I Tumba kulturskola dunkar basen högt. Det är deltagarna i hip-hop kollot som repeterar inför kvällens framträdande. I fyra dagar har deltagarna skrivit egna låtar som de sen framför för publik. De får handledning av artister som Cleo, Syster Sol och Mofeta.

– Vi får lära oss skriva texter, använda våra röster på ett bra sätt och synas i musikbranshen för kvinnor, säger deltagaren Olivia Lefvert.

Syftet med kollot är att lyfta fram unga tjejer i en mansdominerad bransch. Något som deltagaren Cornelia Hörnell upplever som befriande.

– Man blir osäker när män har så mycket makt. Om man ska lägga upp något man har gjort på nätet tänker man 10.000 gånger innan man gör det, eftersom man är rädd och tänker att man inte kan rappa för att man är brud. Men så är det verkligen inte.

Femtastic jobbar för förändring

Femtastic verkar på bred front. De har tidigare drivit kampanjen Fatta, där de protesterat mot den rådande sexlagstiftningen efter den senaste tidens omdiskuterade våldtäktsdomar. Samtidigt jobbar de med jämställdhet i musikbranschen. Grundaren Vanessa Marko ser att det har gått fram sen de startade 2010.

– Det finns en större dominans av tjejer. Många av dom som är stora i dag som Linda Pira, Cleo och Lilla Namo har alla rört sig framåt tillsammans. Vi har alla kämpat med hur det är att vara den ”enda” tjejen i branschen. Det här kollot är ett sätt att visa att vi är många.

Nervösa inför framträdande

Deltagarna är nervösa inför kvällens framträdande, men vet att de kan finna stöd hos varandra.

– Vi har kommit överens jättebra i gruppen. Ingen har känt sig utanför. Jag är dödsnervös inför ikväll men alla stöttar en och tappar en bort sig på scen så hjälper vi varandra.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.