Höjd SL–taxa kan vara lösningen på budgethål

Uppdaterad
Publicerad

En halv miljard saknas till Stockholms kollektivtrafik.

Det är Stockholms läns landstings trafikförvaltning som nu slår larm om den ekonomiska situationen i sitt budgetunderlag för 2015.

Tjänstemän på trafikförvaltningen radar upp flera problem som kommer att slå mot kollektivtrafiken de närmsta åren om ingenting görs. Det här ska lyftas i trafiknämnden nästa vecka.

De lösningar som lyfts fram är att man minskar trafikutbudet, höjer SL-taxan, höjer skatten eller att man tar pengar från andra landstingsverksamheter.

Orsak: Uteblivet resande

Att det är en så stor brist på pengar förklars delvis med att resandet inte har ökat i den takt som man hade räknat med. Och det beror på att fler cyklar, något fler åker bil, och den milda vintern vi hade gjorde att många som annars åker kollektivt på vintern fortsatte att cykla eller gå.

Trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm (M) kommenterar, genom sin pressekreterare, i ett mejl:

”Denna sorts utmaningar har vi vana av att hantera och är villiga att fortsätta göra det de kommande åren. Därtill vill jag vara tydlig med att detta inte handlar om hur SL och trafiknämnden har skötts bakåt i tiden utan att underlaget handlar om vilka önskemål det finns framåt i tiden. Trafiknämnden kommer att skicka underlaget vidare till en budgetberedning som kommer att få sitt resultat under slutet av detta år när nya landstingsfullmäktige fattat beslut om budget för 2015.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.