Foto: TT

Höjda betyg för nyanlända elever i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Södertäljes kommunala skolor har lyckats vända en trend av sjunkande betyg – samtidigt som antalet nyanlända elever har ökat. Framgångsfaktorn? Ett tvålärarsystem.

Gabriel Haydo och Christian Özkaya är niondeklassare i Wasaskolan i Södertälje. De pustar ut på fritidsgården efter dagens nationella prov i svenska.

Skrivandet gick bra, tycker de.

“Får hjälp av lärarna”

Fyra år i rad har Södertäljes niondeklassare höjt genomsnittsbetyget i kommunen, från 190 poäng till 205. Något som märks i klassrummen, tycker killarna.

– Reglerna har blivit lite striktare. Man får till exempel inte använda mobilen längre, säger Gabriel Haydo.

– Lärarna hjälper mig när jag behöver hjälp. Om jag behöver prata hjälper de mig. Om jag behöver hjälp med läxor finns de där för mig.

Tre framgångsfaktorer

Monica Sonde, grundskolechef i kommunen, beskriver en kommunal skola som successivt blir bättre.

– Det känns jätteroligt och jag är otroligt stolt. Jag möter en hög motivation ute på varenda skola, säger hon.

– Om jag skulle plocka ut tre framgångsfaktorer skulle det vara tydlig styrning och väldigt tydlig uppföljning. Det tredje är att förändra förutsättningen i klassrummet. Då tänker jag framför allt på tvålärarmodellen.

Lättare två

Omställningen har kostat kommunen 80 miljoner kronor de senaste åren, men tanken är att klasserna ska bli något större med varsin lärarduo.

– Med två lärare i varje klass kan man möta elevers behov på ett helt annat sätt. Sedan att man är två som planerar och följer upp tillsammans. Och så blir det ju roligare också.

Samtidigt har Södertälje haft en utmaning i att ta hand om ett ökat antal nyanlända elever.

Fler skolor tar emot

Tidigare var det framförallt tre skolor som tog emot nyanlända, men nu har kommunen sett till att även innerstadsskolor har kapacitet att ta hand om elever från andra länder.

Även inom gruppen nyanlända, enligt statistiken de som kom till Sverige för mindre än två år sedan, har man noterat ökat meritvärdet från 136 till 189.

– Det har kommit massa nya människor från andra länder. Det är spännande att se hur de lär sig i sina nya skolor, tycker Christian Özkaya.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.