Victor A. Victor med Mälarprinsen vann Hubertusjakten 2014. Foto: Pia Heick

Hubertusjakt avgjord på Norra Djurgården

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen, i regn och kyla, reds den 118:e Hubertusjakten på Norra Djurgården med Stockholms Fältrittklubb som arrangör.

Victor A. Victor och Mälarprinsen vann Hasse Wallmans gamla svans.

Det var tionde gången Victor A. Victor lyckades plocka ner rävsvansen först av alla.

– Det känns extra kul att ha vunnit i dag för det här är Hasse Wallmans gamla svans. Han gick ju bort nyligen och även han har vunnit den här jakten tio gången. Nu fick jag min tionde vinst med just Hasses svans, säger en glad och stolt Victor A. Victor till ABC.

Tre timmars hård ritt

Jaktstarten gick klockan 10.00 från Fiskesjöäng i Lill-Jansskogen och avslutades med upplopp på Gärdet strax efter kl 13.00 på eftermiddagen.

På plats fanns 50 ryttare med hästar som trotsade höstrusket för att vara med och tävla.

Under jakten, som leds av en så kallad master, rider allla en tre mil lång bana där ett antal hinder ska passeras.

När ryttarna når fram till upploppet, gäller det att passera de sista hindren så fort som möjligt för att därefter ta ner en rävsvans som hänger uppspänd på ett snöre.

Jägarnas skyddshelgon

Jakten rids till minne av jägarnas skyddshelgon, den helige Hubertus. Klädseln ska, enligt Stockholms Fältrittklubb, vara ”bästa mundering, vita eller ljusbeige ridbyxor och ridkavaj – gärna röd för manliga ryttare”.

Hubertusjakt

Den första Hubertusjakten reds 1896 och har därefter blivit en årligen återkommande tradition med ett undantag, 1940 då jakten ställdes in på grund av krigsutbrottet.

För att få tävla om rävsvansen på Hubertusjakten måste man ha deltagit i två förjakter och hela Hubertusjakten.

Jakten avslutas med Hubertusbal på lördagskvällen på K1:s kavallerimäss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.