Huvudskär kan bli naturreservat

Uppdaterad
Publicerad

Oron har varit stor bland husägarna på den lilla ön Huvudskär i Stockholms ytterskärgård där marken är på väg att säljas. Men nu kan det vara en lösning på gång. Det ser ut som att ön blir naturreservat.

Länsstyrelsen föreslår att ön Huvudskär ska bli naturreservat och därmed ingå naturreservatet Huvudskär som omfattar flera öar i ytterskärgården.

Oron har varit stor bland de husägare på ön som inte vetat vad som ska hända med deras hus när markägaren Fortifikationsverket har velat sälja och lämna ön.

Nu är både länsstyrelsen och Fortifikationsverket eniga om att både den kulturhistoriska och natursköna miljön ska bevaras. Beslut kan fattas av länsstyrelsen redan i höst efter att förslaget varit på remiss.

Samtidigt förhandlar just nu Skärgårdsstiftelsen med Fortifikationsverket om att ta över Huvudskär genom att byta mark med varandra.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.