Hyresgästföreningen vann strid om innerstadshyror

Uppdaterad
Publicerad

Fastighetsägarna ville att atraktivt läge skulle bli mer avgörande för hyrorna, men fick nej av Hyresnämnden.

Det blir ingen 10-procentig höjning av hyrorna i fastigheten på Kungsholmen som fått agera pilotfall då Fastighetsägarna drivit ärendet i Hyresnämnden. Nämnden dömde istället till Hyresgästföreningens fördel och därmed blir ingen sk Stockholmsmodell, i alla fall inte nu. För Fastighetsägarna som förlorade i Hyresnämnden kommer att öveklaga domen till Hovrätten.

Benny Nilsson som bor i den aktuella hyresfastigheten på John bergs plan 6 kan andas ut, i alla något år till.

Lättad – för tillfället

– För tillfället känns det som en lättnad men domen kommer ju att överklagas, så fortsättning följer.

Hyresnämnden ansåg inte att det fanns stöd att höja hyrorna med ca 10 procent, även om läget är attraktivt. Istället höjs hyrorna generellt med 2,3 procent, ”enligt sedvanlig prövning”. Därmed fortsätter dagens hyressättningssystem att gälla, det vill säga att det ska skilja ca 15 procent mellan hyrorna för likvärdiga hus i innerstaden och ytterstaden.

– Det betyder att man har kvar sitt sätt att tänka när man sätter hyror. Och man förhandlar på samma premisser och gör samma skälighetsbedömningar som tidigare. Hyresgästerna får ett tillägg på 2,3 procent och sedan ett tillägg på 40 kr per våningsplan i huset. Det är vanliga bruksvärdesfaktorer som gäller framledes och det är bra, säger Terje Gunnarson, regionordförande på Hyresgästföreningen.

”Negativt för hyresrätten”

– Det är väldigt negativt för hyresrätten i Stockholm. Vi hade behövt en förändring och hade hoppats på den nya lagen men juristerna valde en annan linje. Det är mycket dåligt för hyresrätten, säger Tore Ljungkvist, jurist på Fastighetsägarna.

Om man inte tjänar pengar genom hyror på nybyggda lägenheter kommer det helt enkelt inte att byggas fler hyresrätter, menar Fastighetsägarna.

– Det betyder att det finns inga incitament att bygga nya lägenheter, risken ökar därmed för stora ombildningar och svarthandeln kommer att fortsätta. Det är bara negativa effekter, säger Tore Ljungkvist, jurist på Fastighetsägarna.

– Man ska man inte betala mer för en lägenhet i attraktivt område?

– Man betalar redan mer, man betalar så mycket att det är skäligt. Det har domen idag visat, säger säger Terje Gunnarson, regionordförande på Hyresgästföreningen.

Benny, som betalar drygt 7600 kr för en tvåa på 58 kvadratmeter, tycker att hyran är hög nog, mycket mer än så vill han inte betala.

– Nej inte så mycket mer som jag känner nu. Jag börjar hamna på maxnivån nu.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.