Hyror i kranskommuner kan chockhöjas

Uppdaterad
Publicerad

En dom i hovrätten gör att hyrorna i Stockholms kranskommuner kan stiga. Ortsbegreppet har värderats om så att en lägenhet i till exempel Sundbyberg kan jämföras med en på Kungsholmen eller Södermalm.

Jonny Klavetoft har bott i Sundbyberg i över 20 år. En ny tolkning av hyreslagen gör att hans hyra chockhöjs. Från 7.000 kronor till nära 11.000 kronor i månaden. Under fyra år av domstolsprocess har den tillfälliga hyran varit 9.000 kronor. Nu när hovrättsdomen fallit ligger han och grannarna efter med hyran sedan 2011.

– Alla som bor kvar och har bott här fram till nu har säkerligen upp till 100.000 i skuld, säger Jonny Klavetoft.

Närheten till service avgör

Enligt den nya domen gör närheten till kollektivtrafik, service och affärer att lägenheten är jämförbar med en på Södermalm eller Kungsholmen.

– Det finns ett liv på samma sätt som inne i stan kan man säga. Och sedan finns det väldigt goda kommunikationer på samma sätt som det kan finnas inom Stockholm om man vill åt kulturutbudet. Så vi gjorde den här bedömningen, säger Gun Lombach, hovrättsråd i Svea hovrätt.

Hovrättens dom är vägledande. Det innebär att hyresrätter även i andra kranskommuner nu kan jämföras med innerstan efter samma mall. Bedömningen måste då göras för varje enskilt ort. Exakt vad det kommer att innebära för hyrorna i Stockholms kranskommuner är ännu för tidigt att säga.

”Inte värt 11.000”

Jonny Klavetoft har två tonåringar och är arbetslös. Tack vare en sambo och ett arv klarar familjen ändå av hyran ett tag till.

Men efter 20 år har det blivit dags att flytta.

– Vi kan dra runt det här ett tag till, men oavsett kommer vi inte att bo kvar här. Det här är inte värt nästan 11.000. Jag hör folk som bor i jättefräscha villor som betalar 8.000-9.000 i månaden med lån och allting, säger Jonny Klavetoft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.