Noll pengar till Rinkebyakademien

Uppdaterad
Publicerad

Rinkebyakademien blir av med sitt kommunala stöd. Pengarna går istället till Rinkebyskolan.

Rinkebyakademien, en verksamhet för unga, får inte längre kommunalt stöd och måste lämna sina lokaler. Pengarna går i stället till Rinkebyskolan som ska driva en liknande verksamhet skriver Norra sidan.

– Vad kan vi göra? Lyssnar de ens på oss som använder akademien? Hjälper det om vi demonstrerar?, säger gymnasietjejerna, före detta elever från Rinkebyskolan, Shavin, Alma och Nora när Norra sidan besöker Rinkebyakademien.

– Vi kommer fortsätta med vårt jobb. Vi började med ideella krafter och kommer fortsätta med det, säger Stavros Louca, grundare till Rinkebyakademien, till ABC.

Ingen egen finansiering

Rinkebyakademien har ingått som ett projekt i Järvalyftet. Tanken är att projekten inom några år ska kunna visa en modell för egen finansiering – något som Rinkebyakademien inte klarat av. Därför blir de nu av med sitt kommunala bidrag.

Pengarna går till Rinkebyskolan

Nu går pengarna, 2,7 miljoner, till Rinkebyskolan.

– Vi tar inte över Rinkebyakademiens verksamhet. Vi vill säkerställa att de barn som haft tillgång till Rinkebyakademien i fortsättningen ska kunna, inom ramen för skolans ordinarie verksamhet, ta del av en liknande koncept som vi bygger upp, säger Mona Tolf, skolchef för bland annat Rinkebyskolan, till Norra sidan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.