Inget läxbidrag till Norrtäljes skolor

Publicerad

Det blev avslag på den ansökan som Norrtälje kommun skickat till Skolverket. De önskade 67 000 kronor till läxhjälp på sju skolor, berättar Norrtelje Tidning.

Regeringen har avsatt 15 miljoner kronor till läxhjälp, men ansökningarna till Skolverket vädjade om 47 miljoner. Skolverket har prioreterat att stödja de skolor där eleverna har lägst betyg.

– Intresset är stort och det är bra att skolorna vill erbjuda det här stödet till sina elever. Samtidigt är det angeläget att skolorna funderar över sitt sätt att arbeta med läxor. Läxor behöver användas genomtänkt, säger Joakim Feldt, enhetschef på Skolverket i ett pressmeddelande.

Viktigt hur man utformar läxan

Myndigheten menar att det är viktigt att skoluppgiften är kopplad till undervisningen och att den förklaras och följs upp av en lärare.

– Att ha välutbildade föräldrar eller tillgång till läxhjälp ska inte avgöra om man kan göra läxan. En bra läxa ska eleven kunna göra alldeles på egen hand utan stöd från hemmet eller läxhjälpare, säger Joakim Feldt.

Hälften av de sökande fick pengar

Både kommuner och föreningar har kunnat ansöka om bidraget för läxhjälp. Av de 246 skolhuvudmän som sökte bidraget har 115 fått det beviljat. Av 25 ideella föreningar har 20 fått pengar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.