”Vi menar inget illa med det här, det är larv att folk blir upprörda,” säger Joakim Almqvist. Foto: TT

Innekrog serverade ”negerbollar” – krögarpar sparkas

Uppdaterad
Publicerad

”Negerbollar i en fin gammal ljusstake med en mörk kvinna i klänning på”. Så beskrev krögaren på Stockholmskrogen Kåken en av efterrätterna på menyn.

Desserten har väckt stor uppmärksamhet bland gäster och på sociala medier, vilket krögaren Joakim Alqvist till en början inte visade någon förståelse för.

– Vi menar inget illa med det här, det är larv att folk blir upprörda. Vi spelar lite på att man som barn inte fick säga negerbollar innan man förstod varför man inte fick säga det, sa han till Dagens Nyheter.

Först efter att vice vd Per Gunne på Stureplansgruppen, som äger Kåken, kontaktats ändrade Joakim Almqvist sin inställning:

– Jag ber så hemskt mycket om ursäkt ifall någon tagit illa upp. Det var idiotiskt tänkt av oss. Det är inget vi har haft på menyn länge och inget vi kommer ha kvar i fortsättningen, säger han till dn.se.

Under kvällen kom beskedet att Joakim Alqvist och hans affärspartner Kalle Nilsson sparkas från krogen med omedelbar verkan

– Vi har nolltolerans mot rasism och alla uttalanden som kan uppfattas som rasistiska, säger Kåkens ägare, kändiskocken Niklas Ekstedt, till DN.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.