Internt brev: Karolinska kan tvångsförvaltas

Uppdaterad
Publicerad

Enligt ett intern mejl på Karolinska universitetssjukhuset som ABC tagit del av riskerar sjukhuset att tvångsförvaltas. Ledningen förnekar påståendet och återigen får personalen olika uppgifter från olika chefer.

Det är oroliga tider på Karolinska universitetssjukhuset när verksamheten måste spara in nästan 400 miljoner kronor. Avdelningar behöver nu i december komma med åtgärdsplaner för hur de ska få ekonomin att gå ihop. I ett internt mejl som SVT har tagit del av skriver en verksamhetschef så här till sina medarbetare:

”Karolinska universitetssjukhuset har ett underskott och en kostnadsutveckling, som om dessa inte åtgärdas i värsta fall riskerar att leda till tvångsförvaltning för sjukhuset.”

Karolinskas budgetunderskott

Ledningen förnekar påståendet

Att Karolinska skulle kunna bli tvångsförvaltat och drivas av en ny aktör för att ekonomin ska komma i balans är inget som ledningen känner igen.

– Ordet tvångsförvaltning är ingenting som förekommer i vår terminologi. Det här måste vara felaktig information, säger Mikael Forss som är biträdande sjukhusdirektör på Karolinska universitetssjukhuset.

Igår berättade ABC om hur en divisionschef på Karolinska föreläst om hur sjukhusets underskott mörkats inför valet, något som även det i efterhand dementeras.

”Jag är väldigt förvånad”

Vad har ni för direktiv om vad mellanchefer kommunicerar med anställda om framtiden?

– Vi har väldigt tydliga direktiv med veckobrev kring alla våra viktiga frågor, däribland ekonomin. Jag är väldigt förvånad över att det kommer fram sådan här information som är missvisande, säger Mikael Forss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karolinskas budgetunderskott

Mer i ämnet