Investor säger nej till budet på Scania

Uppdaterad
Publicerad

Om en vecka löper budet på Scanias aktier ut från VW men nu säger Investor nej.

Wallenbergsfärens maktbolag Investor säger nej till Volkswagens bud på lastbilstillverkaren Scania, rapporterar Svenska Dagbladet med hänvisning till Investors informationsdirektör Stefan Stern.

Investor följer därmed den oberoende styrelsegruppens rekommendation, enligt vilken budet inte motsvarar värdet på Scania.

Investor hade fram till 2008 en kontrollpost i Scania, men har sedan dess sålt merparten av sitt innehav.

Aktiespararna rekommenderade tidigare i veckan sina medlemmar att acceptera budet. Men sedan tidigare har AMF, Fjärde AP-fonden och Skandia Liv uppgett att de inte kommer att sälja sina innehav på dagens budnivå.

Volkswagens bud ligger på 200 kronor per aktie i Scania, vilket kan jämföras med onsdagens börskurs på 186:50 kronor.

Budet är villkorat av att Volkswagen når ett innehav på 90 procent av Scania-aktierna.

Det Wallenbergkontrollerade investmentbolaget äger drygt tre miljoner aktier i Scania. 63 procent av Scania ägs idag av tyska Volkswagen och de vill nu köpa upp de andra aktierna. Att Investor tackar nej till budet är ett bakslag för VW.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.