Foto: TT

Rädsla bland de boende i Kärrtorp

Uppdaterad
Publicerad

Trots den stora uppslutningen kring den nya demonstrationen mot rasism i Kärrtorp på söndag är rädslan ännu stor bland dem som bor där. Nu berättar ett vittne om hur han såg nazisterna beväpna sig före attacken.

Kärrtorpsborna riskerar att stöta på personer ur den våldsamma nazistgruppen i sin vardag, eftersom de bor i samma område. ABC träffar en av dem.

Han berättar om hur han av en slump bevittnade hur nazisterna förberedde attacken mot det antirasistiska mötet.

Attacken mot antirasister i Kärrtorp

– Vi ser ett 20-tal svartklädda män som beväpnar sig med glasflaskor. De delade ut helt öppet där på gatan. Och det kommer fler bilar, fler män. Det är en samling, helt klart.

Berättade för polisen

Han och kamraten, som är på väg till centrum, tar sig ifrån platsen. Enligt dem så stöter de då på en polis.

– Då går jag fram, tillsammans med en annan man, och berättar vad som sker bara 100 meter bort. Jag får till svar att ”det ska vi kolla på”, berättar vittnet.

Tidigare har stockholmspolisen bekräftat att man haft information om en hotbild två dagar i förväg, men att den inte gått fram till ansvariga. Enligt den här berättelsen, från en person som vi med hänsyn till hans säkerhet inte nämner vid namn, fick alltså åtminstone en av de poliser på plats även veta när nazisterna var i direkt antågande. Enligt Miljöpartiet i polisstyrelsen fick de också information om en hotbild under veckan innan. 

”Ett farligt samhälle”

Även om polisen lovar att skydda nästa demonstration känner man sig inte trygg, menar flera vi träffar i Kärrtorp.

ABC har sökt både chefen för Söderortspolisen och chefen för Stockholmspolisens operativa avdelning, men de vill inte låta sig intervjuas. 

– Om polisen inte är där mer än fem-sex stycken och skyddar en fredlig demonstration mot rasism, och folk känner att de måste ta tag i det själva, slå tillbaka själva, då är det vad de kommer att göra i framtiden också. Folk kommer inte ens att ringa polisen. Och då har vi ett farligt samhälle, säger vittnet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacken mot antirasister i Kärrtorp

Mer i ämnet