Järfälla vill bli finskt förvaltningsområde

Uppdaterad
Publicerad

Järfälla kommun ansöker om att bli förvaltningsområde för finska. Det innebär att den sverigefinska befolkningen i Järfälla får särskilda rättigheter att fråga och få svar på finska i kontakt med kommunen.

Järfälla kommun har tagit beslut om att ansöka hos regeringskansliet om att bli finskt förvaltningsområde. Anledningen är att många Järfällabor, 11 procent har en anknytning till Finland. Representanter från sverigefinska intresseorganisationer har också uttryckt en önskan om att Järfälla ska ansluta sig till förvaltningsområdet.

– Det är glädjande att vi äntligen tar beslutet att ansöka om att bli en del av det finska förvaltningsområdet. Sverigefinnar är den största minoritetsgruppen i Järfälla kommun och vi vet att det här beslutet kommer att ha en positiv inverkan för dem och andra finsktalande i kommunen, säger Mika Metso (S), ordförande i Kultur-, demokrati- och fritidsnämnden i ett pressmeddelande.

Erbjuda finska

Som finskt förvaltningsområde har Järfälla kommun skyldighet att erbjuda äldre- och barnomsorg på finska om detta efterfrågas. Den sverigefinska minoriteten har också rätt att kontakta, och få svar på, sitt modersmål vid kontakt med kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.