Jubileumsregatta i Nynäshamn

Uppdaterad
Publicerad

När det var OS i Stockholm för 100 år sedan hölls segeltävlingarna i Nynäshamn. I dag startade jubileumsregattan som ska hylla minnet av den unika händelsen.

Nästan varje dag i 17 dagar kommer det att hållas seglingstävlingar till minne av OS 1912, med många namnkunniga seglare från hela världen.

En av höjdpunkterna är Classic Boat Meet – den största samlingen klassiska båtar som någonsin har samlats i Sverige. En av de segelbåtar som deltar är 1912 års svenska guldmedaljör, Kitty, numera med en stolt finsk ägare som sett fram emot att visa upp henne.

OS 1912

50 000 besökare

-Det är en höjdpunkt, visst tusan. Det här evenemanget har jag ju vetat om rätt länge och att hon var en svensk OS-vinnare. Så nu när vi är och visst är det fint , säger John Fagerholm från Ekenäs i Finland.

Jubileumsarrangören tror på 50 000 besökare totalt och redan idag kom det många seglartfantaster.

-Vi har kommit hit enbart för de här tävlingarna. För att titta på de vackra båtarna, det vackra vädret, alla fina människor och den goda maten, säger Agneta Johansson Forss.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS 1912

Mer i ämnet