Kanalplan blir allsvensk arena

Uppdaterad
Publicerad

Kanalplan ska rustas upp till damallsvensk standard så snart som möjligt. Det har den nya majoriteten i idrottsnämnden beslutat.

— Vi hade aldrig trott att det skulle gå så fort och vi blev jätteglada för den här nyheten, säger Andrea Ruiz, sportchef för Hammarbys damlag.

Idrottsförvaltningen kommer nu att få i uppdrag att ta fram de underlag som krävs för att börja en ombyggnad.

Beräknas kosta 30 miljoner

Kanalplan uppfyller i dagsläget inte de kriterier som krävs för damallsvenskan. Bland annat är sittplatserna för få, omklädningsrummen är i alltför dåligt skick och det saknas värmeslingor i gräsmattan.

Att anpassa Kanalplan till de nya kraven beräknas kosta 30 miljoner kronor.

– Det är jätteviktigt att damerna har lika bra förutsättningar som herrarna att spela fotboll på allsvensk nivå i Stockholm. Därför är jag glad att det här beslutet kunde fattas, säger Emilia Bjurgren (S), nyblivet idrottsborgarråd till ABC.

”Miljonerna kan användas bättre”

Upprustningen innebär att Hammarbys damlag, som nyligen blev klart för spel i damallsvenskan, kan fortsätta att spela sina hemmamatcher på Kanalplan även nästa år. Men Moderaterna tycker att pengarna kunde läggas på annat och att damlaget kan spela på andra arenor.

–  Miljonerna kan användas bättre, exempelvis till att anlägga tre nya konstgräsplaner. Dessutom har vi redan två arenor, Stockholms Stadion och Tele 2 Arena, som uppfyller de krav som Svenska fotbollsförbundet har för spel i Damallsvenskan, säger Billy Östh, gruppledare för Moderaterna i idrottsnämnden.

Men Hammarbys damlag vill inte spela på en annan arena.

– Hela vårt varumärke bygger på att vi är en familjär klubb på Söder. Att vara någon annanstans hade varit en katastrof för oss, säger Andrea Ruiz.

Upprustningskrav har funnits länge

Kraven på att rusta upp Kanalplan har funnits länge. Men enligt det nya idrotssborgarrådet är det ingen slump att den här satsningen kommer nu.

– Det finns en ny majoritet i Stadshuset som driver en betydligt mer feministiskt politik än vad den tidigare ledningen gjorde, säger Emilia Bjuggren (S).

Men Billy Östh (M) säger att man satsat på båda könen.

– Vi har satsat historiskt mycket på både flick- och pojkidrott liksom på bredd och elit för både herrar och damer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.