Undersköterskor ersätter sjuksköterskor

Uppdaterad
Publicerad

Karolinska Sjukhusets gastrocentrum ska omvandla sex tjänster för sjuksköterskor till fem tjänster för undersköterskor. En negativ trend där sjukhusen försöker komma runt sjuksköterskebristen, säger Vårdförbundet.

Minskningen av sjukskötersketjänster är enligt Karolinska universitetssjukhuset ett steg mot deras vision om högspecialiserad vård. De menar att många av sjuksköterskornas nuvarande uppgifter kan göras av undersköterskor.

– Vi behöver använda sjuksköterskans kompetens till det den är till för, och låta sjuksköterskan utvecklas i sin yrkesroll och sina specialistkunskaper. Genom att frigöra arbetsuppgifter som kan göras av andra, kan det bli möjligt, säger verksamhetschef Annika Bergquist på Gastrocentrum på Karolinska.

Vårdförbundet kritiska

Vårdförbundet säger däremot att Karolinska bara hittat ett sätt att gå runt sjuksköterskebristen.

– Idag är det en brist på samtliga yrkesgrupper inom vårdförbundet och då har arbetsgivaren ofta en lösning som är kortsiktig, och det är att ta in annan olegitimerad personal för att göra en annan yrkesgrupps sysslor, säger avdelningsordförande Eva Nowak på Vårdförbundet Stockholm.

En negativ trend

Den här typen av lösning är inte unik för Karolinska. Vårdförbundet ser att det blir allt vanligare att ersätta sjuksköterskor med undersköterskor.

– Vi hör diskussionerna från alla möjliga håll. Det handlar om sjuksköterskor, men det handlar dessutom om röntgensjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker. Det gäller att värna om en yrkesgrupp sin behövs i vården för att det ska bli patientsäkert.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.