Kärrtorpsnazister knyts till våld och mord

Publicerad

December 2013 gick maskerade män till attack mot en antirasistisk demonstration i Stockholmsförorten Kärrtorp. De mobiliserades av SMR, Svenska motståndsrörelsen, och kan knytas till flera brutala våldsbrott, däribland mord.

Det är SVT:s Uppdrag granskning som kartlagt flera av männen som var på plats vid demonstrationen i Kärrtorp i december förra året. Flera av dem kan knytas till grova våldsdåd utförda före attacken mot antirasisterna.

I december 2012 attackeras en 22-årig man i Vallentuna. Han får åtta knivhugg i ryggen och dör av skadorna. De unga män som dödade honom visar sig tillhöra nazistorganisationen Svenska Motståndsrörelsen.

En av de som frikänns från mordet är med i attacken mot demoinstrationen i Kärrtorp.

Överfall i Hökarängen

Uppdrag granskning avslöjar också att nazistgruppen var inblandad i bland annat ett knivdåd vid Hökarängens tunnelbanestation i december förra året då en man blev svårt knivskuren.

Tack vara övervakningskameror kunde tre av fyra män identifieras efter att de gripits under polisinsatsen i Kärrtorp. Men trots att polisen utrett händelserna två gånger har man inte kunnat bevisa vem av nazisterna som utdelade hugget.

Uppdrag granskning sänds i SVT1 onsdag klockan 20.00.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.