Katten offras för semestern

Uppdaterad
Publicerad

Sommarkatter var vanligare förr. Nu är problemet snarare det motsatta, att katter överges lagom till semestern.

– Alla de här 22 katterna hittades av ett par i Hässelby gård och kom hit till oss, säger Monica Halle, volontär, Kattstallet i Åkeshov.

De övergivna katterna hittades i en låda i skogen och kom nyss till Kattstallet i Åkeshov. Det är ett extremt exempel på övergivna katter som kommer hit. Betydligt vanligare däremot är det att enskilda katter dumpas av sina ägare lagom till semestern.

– Det finns katter som varit inne i hela sitt liv som bara släpps ut på typ Hornsgatan och tänker ”äsch, någon annan hittar väl den”, säger Monica Halle.

ABC : Så man offrar katten för några veckor utomlands?

– Ja, man har inte tänkt till över vad det innebär att ha ett djur.

Som tur är har snart många av just de här katterna nya hem, men det dröjer nog inte länge innan deras plats fylls av nya övergivna katter.Kölistan hit är lång.

– Det rings och mailas hela dagarna med folk som hittar katter. Vi har bara 75 platser, och det är fullt hela, hela tiden, säger Monica Halle.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.