Kattugglor drabbas när lindar tuktas

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen började arbetet med att kapa av topparna på drygt hundra gamla träd i nationalstadsparken i Ulriksdal. En åtgärd som nu får kritik.

En del av lindarna vid Ulriksdals slottsallé är ända från 1600- och 1700-talet. Fler än hundra stycken hamlas nu, vilket innebär att man tar ner träden till en viss nivå, i det här fallet till 10-15 meter. Det är en säkerhetsåtgärd och ett sätt att göra så att träden kan leva längre. Men nu kommer kritik om att hamlingen kan påverka fågellivet i området.

– Det här är en väldigt stor åtgärd, och det finns kattugglor i den här allén som man kör iväg. Det är onödigt att göra det under deras häckningstid som är nu, säger Henrik Waldenström på Förbundet för Ekoparken.

Catharina Nordenstedt är tillförordnad förvaltningsområdeschef i Ulriksdal och svarar på kritiken.

– Det är bäst för trädens överlevnad att göra detta under våren, då hinner de återhämta sig innan sommaren och skjuta nya skott och löv. I det här fallet så har vi inte sett att det finns några kattugglor inom området där vi hamlar våra träd, och därför vågade vi göra det, säger hon.

Henrik Waldenström står dock fast vid sin kritik. 

– Jag har inventerat kattugglor här sedan 1980-talet. Även om man inte vet exakt vilket boträd de är i så vet jag att det finns kattugglor i området, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.