Foto: Patrik Ihse/TT

Kittel kritisk mot hästshowen i Friends

Uppdaterad
Publicerad

Första intrycket är inget vidare.

– Det är rätt rörigt, säger Patrik Kittel.

Men dressyrstjärnan ger hästshowens flytt till Friends en chans.

– Så småningom kommer det att bli en bra tävling.

Kittel är känd för att säga vad han tycker. Efter några dagar i den väldiga arenan i det gigantiska byggområdet i Solna är han kritisk mot rätt mycket.

När han får frågan vad han tycker om Friends kontra Globen säger han:

– Vill du ha ett ärligt svar? Det finns ett par barnsjukdomar det måste jobbas med och det har jag sagt åt dem (organisationen bakom Sweden International Horse Show).

Responsen har varit positiv.

”Viktigt att de lyssnar”

– De tycker det är bra att vi ryttare säger vad vi tycker. Vi får se till nästa år men jag tror att det är viktigt att de lyssnar på oss. Det är inte för att kritisera vi säger till utan för att det ska bli bättre, säger Kittel.

Trots att det rör sig om en deltävling i världscupen springer inte direkt dressyrens storfräsare benen av sig för att komma till Stockholm och hästshowen.

Tråkigt, tycker Kittel.

– Vi måste kunna locka ryttare till Sverige. Tinne (Vilhelmson Silfvén) och Hans Peter (Minderhoud) är världsnamn men annars är startfältet magert om jag ska vara riktigt ärlig. Ska vi få upp de internationella ryttarna måste det vara ”super” för att folk ska komma. Om det blir bra och fungerar kommer verkligen folk.

Tuff konkurrens från andra tävlingar är en starkt bidragande orsak till det internationellt tunna startfältet.

– Stuttgart var förra helgen, sedan har du London i december, Frankfurt, Salzburg och Mechelen. Det finns väldigt många tävlingar just nu. Ändå tycker man att tyskarna kunde ha skickat någon eller några namn till. De har ju några att välja mellan, säger Kittel.

Tar tid

Och fortsätter:

– Jag tror att folk vill kolla lite hur det är. Jag gör likadant. Det var därför jag tog hit Toy Story i år. Jag vill reka lite. Hur är stallarna? När kan man rida fram? Hur är det i den här jättearenan? Det är väldigt många nya grejor som vi måste vänja oss vid. Banan är fin, men jag tycker att Globen hade en viss flair.

– Det blir lite ”fotbollsstadion-feeling” över det här.

Men slutintrycket får vänta tills han tävlat i helgen. Kittel påpekar också att man inte kan begära att allt ska fungera friktionsfritt direkt i en ny arena.

– Det är första året. Då är det som det alltid är. Det har varken med organisation eller dålig tajming att göra. Jag tror att man måste köra en show ett par år innan den blir inkörd. Så småningom kommer det att bli en bra tävling och vet man att det är en bra tävling kommer folk. Men det tar tid.

Startfältet i dressyrens världscup

Belgien: Philipp Jorissen/Le Beau, Mario van Orshaegen/Wilco V.

Danmark: Allan Skov/Cassiopeia.

Estland: Dina Ellermann/Akvarel.

Finland: Eevamaria Porthan-Broddell/Solos Lacan.

Tyskland: Fabienne Lütkemeier/Diamonds Forever, Sönke Rothenberger/Favourit.

Holland: Hans Peter Minderhoud/Flirt.

Ryssland: Marina Aframejeva/Vosk, Tatjana Dorofejeva/Upperville.

Sverige: Paulinda Friberg/Di Lapponia, Malin Hamilton/Fleetwood, Jeanna Högberg/Darcia, Patrik Kittel/Toy Story, Jennie Larsson/Spring Flower, Minna Telde/Santana, Tinne Vilhelmson Silfvén/Don Auriello.

Tävligen inleds med Grand prix på lördag och avslutas med det fria programmet (kür) på söndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.