Kommentar om Förbifarten

Uppdaterad
Publicerad

Förbifart Stockholm är veckorna innan valet en het politisk fråga. ABC:s politiske kommentator under valspurten, Filip Hadenius analyserar frågan.

Under tisdagens sändning gav Filip Hadenius sin syn på Förbifart Stockholm som valfråga.

Vad är det som gjort att den här frågan har blivit så het nu igen?

Efter valet 2014 – ABC

– Det finns en väldigt tydlig skiljelinje. Dels har vi allianspartierna tillsammans med Socialdemokratern som är för Förbifarten och dels har vi Vänsterpartiet och i synnerhet Miljöpartiet som är emot Förbifarten. Om det är något som politikerna gillar så är det när det finns en skillnad mellan alternativet. Då blir det väldigt lätt att föra en retorik kring frågan, föra fram argument och göra ett budskap kring det.

Men hur het tror du att den här frågan är för väljarna?

– Frågan har varit igång en längre tid, det är inte första gången som den är uppe i en valrörelse. Jag tror att väljarna är ganska trötta på frågan och de har redan bestämt sig för vad det tycker om Förbifarten.

Socialdemokraterna är lika säkra på att de är för bygget som vid förra valrörelsen, de hävdar att besluten är fattade. Hur säker kan man vara på att de tycker så?

– De bekräftar gång på gång att de är för. Men om de får väljarnas stöd att styra i Stadshuset. Då ska man förhandla med Miljöpartiet. Då blir det en kohandel. För Miljöpartiet är det en viktig fråga så det kommer bli en tuff förhandling.

Om man ser det som en spelbricka. Hur mycket är denna fråga värd?

– Den är värd mycket. Miljöpartiet har gjort detta till en stor fråga. Det ska till mycket för att de ger upp denna fråga. Det beror såklart på hur mycket stöd partiet får i valet, hur mycket mandat de har att förhandla med. Sen finns det andra frågor som värderar högt som till exempel Brommaflygplats.

Kan man tänka sig en kohandel där?

– Ja, det vore ett möjligt spår. Man kan spekulera om många olika spår men förhandling kommer det att bli.

Men det vi kan konstatera är att både Socialdemokraterna och Miljöpartiet kan inte vara lika tvärsäkra efter förhandlingarna?

– Nej precis de kan de ju inte.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Efter valet 2014 – ABC

Mer i ämnet